Blogg

Her kan du lese våres innlegg og artikler. Målet våres er at du kan lære noe av det vi ønsker å dele.

Ekstremvær

Er ekstremvær blitt normalvær?

Hva bør/må du som huseier gjøre?

Stikkord og fokusområder er: Nedbør, styrtregn, overvann, fukt, råte, muggsopp, fuktskader, service på huset!

Nedbør. I dag regner det ca. 18% mer enn for 100 år siden og det ventes samme økning frem mot år 2100. Vestlandsvær blir altså normalen, ikke bare på vestlandet.

Styrtregn og overvann. Styrtregn blir mer normalt hvilket gir mer overvann som kanskje avløpssystemet ikke klarer å håndtere. Dette kan gi fuktskader og vanninntrenging som kan være både komplisert og kostbart å utbedre/forhindre, avhengig av hvilken løsning man velger.
Det man som huseier må være ekstra oppmerksom på er vanninntrenging/fuktskader som et resultat av for eks. tette takrenner/nedløp da dette ofte ikke dekkes av ordinær boligforsikring.

Fukt, råte og muggsopp. Boligen din får altså mer juling av været enn før og er dermed mer utsatt for skader.
I dag har ca. 615 000 bygninger høy risiko for råteskade – i 2100 2 400 000! Råteskader er overrepresentert i dag, står for 75% av alle bygningsskader og vil altså etter all sannsynlighet øke. Tiltak som reduserer risiko for fuktskader kan både være lønnsom og gunstig for helsa! Muggsopp er også en konsekvens av fukt og noe som kan gi helseproblemer.

Fuktskader. Videre er vind, temperatur og nedbør en kombinasjon som kan medføre at vannet trenger inn andre steder enn før. Dette kan bety at man må gjøre tiltak i form av nye/bedre vannbrett/beslag og/eller tetting med fugemasse.
Snø og høy temperatur vil gi tyngre snø som kan gi en større belastning enn det taker er dimensjonert for/tåler. Dette kan også medføre at snøen sklir av den ene siden av taket slik at vekten blir skjevt fordelt.

Service på huset. Noe kan man gjøre selv andre ting har man kanskje behov for hjelp til, uansett så bør man ha en årlig service på huset akkurat som på bilen. Da kan det være lurt å bruke en sjekkliste, akkurat som på bilen! http://www.klimatilpasning.no/sjekk-huset/

Del dette innlegget

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email

Se flere innlegg

Aktuelt

Vindusvask robot ?

Mange nordmenn kjenner til robotstøvsugeren som har gjort støvsugingen enklere for tusenvis av norske hjem. Nå har robotstøvsugeren fått et lignende familiemedlem som utelukkende konsentrerer

Ikke forlat oss!

Vi vil gjerne hjelpe deg

Om du fyller ut et enkelt skjema så kan vi sende deg et meget godt tilbud på akkurat det du trenger.