Planlegger du en siste tur på hytta før vinteren eller har noe du skulle gjort på huset ditt før vinteren kommer ? Det kan spare deg for ubehagelige overraskelser om du gjør gode grep her. Vi har laget en liten oppsummering under.
- Sjekk ytterveggene. Fasaden på huset er et naturlig sted å starte
- Ta tak i taket – en kontroll kan være nok
- Rens takrenne og nedløp.
- Vask markiser og parasoller.
- Steng utekranen.
- Gjør klart sluk og avløp.
- Vis hagemøblene kjærlighet.
- Klipp og rak gressplene
- Beskjær busker, stauder og hekker.
1. Sjekk ytterveggene
Fasaden på huset er et naturlig sted å starte. Se etter skader, det være seg sprekker, avskalling, flassing og blæringer. Du kan flekkmale der du har fått sår i malingen. Sjekk spesielt vinduer og skarpe kanter der malingen må dekke. Har du områder som du legger merke til at gror mer enn andre, kan det være lurt å påføre algehemmer her.
2. Ta tak i taket
Kom deg opp på taket, eller i det minste opp på stigen, og se om det er mose og grønt på takstein eller shingel. Er det sprekker eller skader i takstein eller beslag? Fiks det du kan nå, eller vent til våren med å ta den store jobben. Se spesielt grundig ved takstein, beslag, rundt piper og takvinduer. Fjern mose og begroing på takstein/shingel.
3. Rens takrenne og nedløp
En full takrenne kan fryse eller bli tett når regnet og kulda kommer. Dette kan føre til vannføring uønskede steder, sig i takrenna eller fukt- og frostskader, hvis vannet renner mot husveggen. Så takrenner og nedløp må renses.
4. Vask markiser og parasoller
Markiser og parasoller som brukes ute om sommeren, bør rengjøres før de rulles inn eller settes bort. Tørk godt og påfør eventuelt impregnering. Det er ikke nødvendigvis store jobben, men det bør gjøres riktig.
5. Steng utekranen
Ikke glem å stenge og tømme utekranen for vann! Da unngår du at frosten sprenger rørene eller forårsaker lekkasjer inn i huset. Ta inn hageslangen også, så slipper du at frosten skader gummien eller noen av de andre delene.
6. Gjør klart sluk og avløp
Unngå at vannlåser, rør, avløp og sluk fryser. Ikke glem hytta og campingvognen. Forebygg ved å tilsette egnet frostvæske og avløpsåpner.
7. Vis hagemøblene kjærlighet
Har hagemøblene vært trofaste denne sommeren? Bra. Da kan du gjengjelde tjenesten med å vise litt kjærlighet tilbake. Rengjør møblene godt, enten de er av tre eller plast. Tørk av, og påfør eventuelt olje eller annen impregnering før de settes i ly for været.
8. Klipp og rak gressplenen
Blader på bakken er et sikkert høsttegn, og et tegn på at gressplenen din trenger stell. For et tykt lag med løv kan kvele gresset, så rak jevnlig bort døde blader. Alternativt kan du bruke en mulcher-gressklipper, finfordele bladverket og la det ligge på plenen som gjødsel.
Klipp plenen en siste gang før vinteren rundt begynnelsen av oktober, eller når det passer de lokale forholdene. Ikke klipp gresset kortere enn 5 cm, fordi gress med litt lengde har bedre evne til å utnytte seg av det lille sollyset det før i den kalde årstiden.
9. Beskjær busker, stauder og hekker.
Høst og vinter trekker planter sevje tilbake til røttene for å beskytte seg, og dette ser man ved at busker blir gule eller stammene bøyer seg mot bakken. Det er nå man skal beskjære, for å hjelpe plantene å spare energi.
Busker og kratt kan beskjæres til ca. en fjerdedel av størrelsen, avhengig av typen. Er du usikker, forhør deg hos ditt lokale hagesenter.